L’Empoderament ciutadà derrota el model Trias d’imposició

IMG-20141017-WA0005

Hem assistit, des de 2011, a un enfrontament sense precedents entre l’Ajuntament de Barcelona, liderat per Xavier Trias, i una ciutadania cada cop més organitzada i menys disposada  a cedir i a delegar de forma cega en les autoritats municipals. Si bé els conflictes entre governs i ciutadania existeixen des de sempre i són una condició necessària que reflecteixen la vigilància que la ciutadania fa de les obres de govern, les crisis que Xavier Trias ha hagut d’enfrontar durant el seu mandat han estat continues, i sovint amb un mal final per l’alcalde i el seu equip, però també amb dures conseqüències per a la ciutadania i la credibilitat de les institucions.

Aquests conflictes que en aquests 3 anys  i mig Xavier Trias ha enfrontat tenen noms propis, no són una realitat abstracta:

  • Les Portes de Collserola, on Trias volia instal·lar aparcaments per colonitzar el Parc Natural. El projecte va fracassar.
  • L’increment del preu del Bicing als 100€, després de bonificar les àrees verdes. El projecte va decaure.
  • La reforma de Glòries, on l’alcalde volia imposar un model que va haver de tirar enrere i pactar amb els moviments socials.
  • El Pla Paral·lel, que vol vendre al Turisme la avinguda, està trobant una gran oposició ciutadana, Fa unes setmanes, una plataforma en parava les obres. La lluita continua.
  • La Rambla del Poblenou, on davant l’autoritarisme de l’alcalde el teixit associatiu va muntar un procés participatiu que Convergència i Unió va haver-se d’empassar.
  • Can Vies, on per la pèssima gestió i manca de coneixement de la ciutat i les seves dinàmiques, es va ordenar entrar “a matar” sense pensar en les conseqüències. Després d’enderrocar part de l’equipament, Trias demana perdó i vol reconstruir-lo. Cap rumb polític.
  • El Parc de la Oreneta: CiU intenta carregar-se un bocí del Parc que comprèn 250 arbres i uns milers de metres quadrats de zona boscosa per tal que Núñez i Navarro hi construeixi 30 pisos de luxe darrera un mur. La lluita veïnal ho acaba de fer caure.
  • Kids la Sagrera: un parc temàtic infantil que Trias vol construir per a nenes i nens a la Sagrera. La oposició veïnal, de nou, venç, i Trias es fa enrere.

Les darreres derrotes de l’autoritarisme de l’alcalde, que han tingut lloc a la Sagrera i al Parc de la Oreneta, demostren que el model d’imposició i i autoritarisme ja no és acceptat enlloc, ni tan sols en barris com Sarrià on CiU i PP sumen el 67,7% i la dreta aspirava a una legislatura tranquil·la. A tots els barris, per tant, el sentiment contra la imposició és majoritària, i la petició de més i millor democràcia, que desbordi el vot cada quatre anys, és pràcticament unànime.

En el marc d’aquesta lluita per construir una democràcia millor, que s’ha demostrat transversal, és on pren força la necessitat d’una confluència generosa de les forces que aposten per un model just, equilibrat, sostenible i participatiu de ciutat. En aquest sentit, l’espai que estan conformant la gent de Guanyem, Iniciativa, Esquerra Unida, Podem, Partit X i Procés Constituent, és essencial per capgirar aquest model d’imposició política. Perquè, malgrat els èxits, ens han colat una injusta reforma de la Diagonal o una segregadora Marina de Luxe, per exemple. No només hem de ser majoria al carrer, ho hem de ser a l’Ajuntament.

Doncs som-hi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s