Guanyem Barcelona: percepcions d’una tarda d’estiu

Les reflexions d’aquest post són sempre personals i s’hi reflecteixen les meves vivències socials, polítiques i organitzatives.

guanyem

Ahir dijous 26 de Juny va ser, potser, un dia per apuntar a la història de la ciutat de Barcelona. Una ciutat construïda a partir de les lluites socials, les reivindicacions veïnals i les dinàmiques positives entre diversos moviments de base pot trobar, en una plataforma de confluència política i social, una nova etapa de construcció compartida de la seva identitat.

Pel que diuen els organitzadors, vàrem ser unes 1.600 persones presents físicament a l’acte (encara sort que, amb alguns companys, vam poder seure, perquè la majoria de la gent es va quedar dreta) i uns 6.000 seguidors online completaven aquesta xifra. No està malament, oi?

La primera percepció va ser positiva. A l’ambient i als parlaments es respirava generositat, obertura, ganes, nervis, pors… però sobretot, confiança cap als diferents. “La pluralitat la podem viure com una barrera, o com una fortalesa“, va dir l’Ada Colau. També en Joan Subirats, sobretot a la roda de premsa anterior a l’acte de presentació, va mostrar una gran predisposició a la confluència de grups de base i de partits que estiguessin per la ruptura i hagin esmenat els errors del passat.

I tot això no és menor: Ada Colau, i en especial Joan Subirats, tenen la voluntat d’obrir un espai molt plural on volen que hi siguin Iniciativa i Esquerra Unida (crec). I són conscients que alguns moviments de base i partits, com la CUP, poden complicar l’entrada de la coalició. És una opinió personal, i vull destacar que és així. Però la sensació que em va donar és aquesta. I no és estrany que el grup promotor de Guanyem Barcelona aposti per l’entrada d’ICV i EUiA a l’espai de confluència. En primer lloc, Ada Colau i la PAH han tingut un contacte constant i directe amb la coalició a Barcelona (i Catalunya) i especialment amb en Ricard Gomà, amb qui han compartit espais i lluites. I en segon lloc, perquè gran part del grup promotor o personalitats destacades que donen suport a Guanyem (Joan Subirats, Ismael Blanco, Natàlia Rosetti) giren a l’òrbita de l’IGOP, institut de recerca de la UAB del que també forma part Ricard Gomà i que avui dirigeix en Quim Brugué, exdirector general de Participació Ciutadana de la Generalitat amb el tripartit de la mà d’Iniciativa. Per tant, hi ha lligams emocionals i coneixements i reconeixements mutus que ho faciliten.

La mobilització de l’esquerra alternativa, més enllà d’Iniciativa i Esquerra Unida, va ser espectacular. La gent de Podemos destacava per les seves samarretes morades, essent els únics que duien un identificatiu de partit – potser perquè encara no es coneixen entre ells i necessiten identificar-se. Vaig poder veure i parlar amb gent de les CUP, del 15M i del Procés Constituent (de vegades, la línia entre tots tres no saps ben bé on acaba), algunes i alguns d’ells preparant ja mimetitzar l’acte d’ahir als districtes i barris i esperant que gent molt diversa hi siguem, tot i reconèixer les complicacions de sumar identitats dispars. També activistes i companys d’altres espais, com de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, mostraven que no es tracta d’un moviment tàctic de partits o personalitats, com alguns insinuen, sinó que és molt més plural que això i que té un contingut de base molt rellevant.

Una de les conclusions que en trec és que això ja és complicat de parar. És evident que aconseguiran les 30.000 signatures que s’han proposat arreplegar per presentar-se. La Barcelona dels moviments socials, les plataformes ciutadanes i les associacions veïnals està més desperta que mai, i està disposada (i entregada) a empènyer el projecte fins al final. És a dir, fins l’alcaldia. Qui es mogui de la foto, no sortirà: és un espai on cal ser-hi, o almenys cal fer el possible per llimar diferències, accentuar les coincidències i enarborar la bandera de la batalla en comú. 

Som a un pas de guanyar una batalla que fa dècades que esperem lliurar. Si vencem les reticències, el cel és nostre.

Plana web de Guanyem Barcelona

Superar les diferències per guanyar la igualtat. Perdre la por per Guanyar Barcelona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s