Superar les diferències per guanyar la igualtat. Perdre la por per Guanyar Barcelona.

Image

 

BOOM. Com una bomba inesperada, la proposta encapçalada per Ada Colau d’unificar forces socials i polítiques per tornar la dignitat a la gent ha espantat molta gent. Ha espantat les elits insaciables i la dreta política, acostumades a jugar amb la ciutadania, el país i la ciutat com si fóssim poc més que un negoci. Però també ha espantat certa part de l’esquerra, a voltes complexada i a voltes gelosa de la seva identitat o el seu passat.

Estem davant la oportunitat històrica de presentar una alternativa real que garanteixi la governabilitat de la ciutat de Barcelona amb vasos comunicants amb els moviments socials de base. Per tant, ens aproximem a la possibilitat de situar la ciutadania davant d’un govern representatiu que estarà cridat a dues coses. Primer, a sacsejar els fonaments institucionals, econòmics i socials de la capital, esborrant els vicis i el patiment. Segon, a ser l’exemple on el país pugui emmirallar-se, una imatge de justícia, equitat i democràcia molt llaminera. Qui es conformaria amb velles pautes, a l’elecció entre el dolent i el pitjor, entre el mateix i el mateix?

Això implica renuncies i riscos. Primerament, i potser en  major mesura, per Ada Colau i els moviments socials que se la vulguin jugar. Es pot fer soroll des del carrer, però les institucions tenen uns corsés complicats de masegar. Això pot conduir uns col·lectius amb alts índex de popularitat a representar la frustració col·lectiva, per què no. En segon lloc, el risc també és per als partits, que poden veure minvada la seva presència fins caure en la irrellevància. Requereixen, per tant, un exercici de generositat organitzava que potser no estan disposats a assumir.

D’altra banda, partits i moviments tenen una cosa en comú: no són una finalitat, són un mitjà. La finalitat és millorar el benestar de la gent per mitjà del manteniment de la seva dignitat com a subjectes, punt. Com a persona membre d’ICV, milito en aquest partit per canviar la realitat en tant que considero és la millor eina per fer-ho en l’àmbit institucional. Però el meu objectiu segueix essent canviar la realitat, i per tant l’instrument és secundari: si en diem ICV, Guanyem Barcelona o Confluència tant se me’n fum. Val a dir, però, que ICV i Esquerra Unida juguen amb l’avantatge de saber quant pesen políticament a Barcelona; forces com la CUP o Podemos encara no ho han pogut mesurar i, per tant, es fa complexa la seva suma. Desitjo que l’entesa sigui possible.

Que la oportunitat és històrica és poc opinable. Que els riscos hi són, també. Però qui pensi que tenim alternativa a la unitat, va errat. No puc sinó mirar la realitat des de les meves ulleres generacionals, i veig una ciutat que cada cop m’ofereix menys opcions de futur, a no ser que em vulgui dedicar al turisme o fer de croupier. Veig Trias obstinat a vendre’s la ciutat a les agències turístiques de Xina, Rússia, Estats Units… i vendre-la també als amiguets per especular: la inversió en Fórmula 1, en el Passeig de Gràcia, la Diagonal sense tramvia, les 16 Portes de Collserola, la Marina de Luxe… I veig també un espai de democràcia decreixent, no en va Trias ha enfrontat desenes de protestes contra el seu autoritarisme (Can Vies, Poblenou, Paral·lel, Diagonal, Glòries, les Bressol…).

Sóc part de la generació robada. No perduda, robada. La meva generació no vol sentir a parlar de matisos, complexes o parcel·les. Se’ns estan venent la ciutat, i amb ella les opcions de teixir un relat de vida al lloc on hem nascut o vivim. Volem apostar-ho tot al tot, amb els riscos que calguin. Preferim arriscar i perdre-ho tot, que no quedar-nos estàtics i seguir perdent mica en mica fins la derrota final.

Fins perdre l’al·lè, fins la victòria sempre.

Anuncis

One thought on “Superar les diferències per guanyar la igualtat. Perdre la por per Guanyar Barcelona.

  1. Retroenllaç: Guanyem Barcelona: percepcions d’una tarda d’estiu | La Alta Trinxera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s