Per què dic NO al “Vodafone Bicing”

Vodafone Bicing

Hi ha hagut, darrerament, un debat bastant intens sobre la idoneïtat o no que Vodafone financi part del servei del Bicing, permetent que s’anunciï a les rodes dels prototips a canvi d’una contraprestació de 4 milions d’euros en 3 anys (a raó de 1,3M€ per any).

Hi ha tres raons que m’impedeixen mostrar-me favorable a aquesta privatització parcial d’un servei públic.

La primera, és la oposició a un model de ciutat on ens envoltin les marques i posem en risc la nostra identitat. Compte, perquè no vull que se m’entengui malament.  No em refereixo a la identitat nacional. Em refereixo a identificar aquells petits detalls que ens envolten, i que han generat una identitat molt concreta de Barcelona: la Merceria de la Fina, la Peixateria d’en Josep i els fills, la botiga de sabates de la Maricarme, els nostres monuments, les carnisseries halal del Raval… aquesta és la nostra identitat urbana: la de la diversitat, la dels petits esforços. Juntes i junts hem generat una Barcelona amb una identitat pròpia, col·lectiva, de grans de sorra. No m’imagino Barcelona com Broadway o Tòquio, ambdues devorades per la petjada de les marques, que emergeixen a qualsevol punt on puguem fixar la vista.

La segona raó, és la falsedat de la necessitat de finançament. El Bicing costa 18 milions l’any. Fins el 2011, 6 els pagava l’Ajuntament, 6 les i els usuaris i 6 més venien de la Zona Verda. Que l’Ajuntament pagués 6 milions, amb la reducció de la contaminació i la pacificació del trànsit que se’n deriva, no m’atreviria a dir que és un cost elevat. Tanmateix, Trias va fer decretar la gratuïtat de la Zona Verda per a la gran majoria dels seus usuaris i usuàries. Per tant, si l’Ajuntament renuncia a ingressar 6 Milions l’any, no pot dir-nos (mentint flagrantment) que és imprescindible que Vodafone n’aporti 1,3. No podem tolerar una política basada en l’engany.

La tecera raó, és la sospita. Aquesta privatització s’ha fet sense cap mena de convocatòria competitiva. Simplement, Vodafone oferia 1,3M€ l’any i s’ha tancat l’acord. Per tant, no sabem si alguna altra firma estaria disposada a pagar més. Aquí hi ha dues raons que poden estar al darrera d’aquest procediment: o bé la incompetència, que ha costat probablement diners a l’Ajuntament en no considerar ofertes millors, o bé un interés privat d’alguna persona a Convergència i Unió o a l’Ajuntament de Barcelona, que es veurà beneficiat (ara o en el futur) per aquest acord amb Vodafone. Parlant clar: corrupció.

Les meves raons per al rebuig són aquestes. Qui en tingui unes altres, o qui estigui d’acord amb la col·laboració establerta entre Bicing i Vodafone, estaré encantat de discutir-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s