Les Tres Torres: un barri mancat d’espais verds públics

clarà

 

Tot just ahir assistíem a una sessió del Grup de Treball d’espais verds de les Tres Torres. Més enllà de ser el segon barri en renda per habitant de tota Barcelona, també es caracteritza per un fenòmen essencial des del punt de vista de model de ciutat: la manca d’espais verds públics.

I vull remarcar l’adjectiu públics, perquè el 51% del verd del barri és privat. Només un 15% correspon al que serien parcs i jardins, un 20% al sistema viari i un 14% a verd en equipaments de tot tipus. Això genera que al barri només es disposi de 2,2 m² de verd per habitant, molt allunyat de les ràtios d’altres barris i de la ciutat.

Això genera, d’entrada, dos impactes. Primer, un de cívic, i és la manca d’espais verds per al gaudi públic. Això comporta un greuge cap a la conformació del sentiment de comunitat, que al Districte sovint costa de trobar, però també que tot tipus de perfils es trobin en els pocs espais disponibles. D’aquí les queixes del veïns i veïnes per a la coincidència en els mateixos espais de gossos, infants, gent jove, etc. La vida en comunitat esdevè, per tant, un caos  de complicada governabilitat.

D’altra banda, això també té efectes ambientals, perquè el verd s’empassa part de la pol·lució que generem les persones. A Barcelona, el verd s’empassa 5.500 tones de contaminació cada any, molt allunyat dels estàndars desitjables. Doncs imagineu-vos Tres Torres, un barri on a més a més la tinença de cotxes i motos supera de llarg la mitjana de Barcelona.

En aquest sentit, la política pública cap a Tres Torres en aquest àmbit ha d’anar cap a una millor gestió del verd. És complicat incrementar-ne les dimensions per la poca superfícia disponible més enllà de la propietat privada, però hi ha espècies que són més eficaces que d’altres a la hora de canviar el CO2 per oxígen. D’altra banda, cal revisar els usos que es fa dels espais verds i les places de Tres Torres per tal de reorganitzar-ne les atribucions, per intentar definir quina utilitat volem donar a cada espai per tal de garantir una convivència entre els múltiples interessos que s’hi donen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s